Käyttöönotto ja käytöstä poisto

Säästääksesi ajoneuvon käyttökuluissa, voit poistaa sen tilapäisesti liikenteestä ja palauttaa sen liikennekäyttöön tarvittaessa.

Ajoneuvon liikennekäyttöönotto

Voit tehdä ajoneuvon liikennekäyttöönoton, mikäli olen vähintään 15-vuotias ajoneuvon omistaja tai haltija. Jos omistaja tai haltija on organisaatio, tarvitset voimassa olevan Y-tunnuksen.

Voit käyttää ajoneuvoa välittömästi liikennekäyttöönoton tehtyäsi, kun määräaikaiskatsastus on voimassa sekä ajoneuvovero ja liikennevakuutusmaksu on maksettu. Käyttöönotto on voimassa toistaiseksi, eikä sitä voi tehdä etukäteen tai takautuvasti.

Ajoneuvon liikennekäytöstä poisto

Ajoneuvon liikennekäytöstä poistossa noudatetaan samoja edellytyksiä, kuin ajoneuvon liikennekäyttöönotossa. Liikennekäytöstä poisto tulee voimaan heti ilmoituksen jälkeen, mutta voit kuitenkin ajaa ajoneuvolla vielä kyseisen päivän loppuun, kun katsastus ja vakuutus ovat voimassa ja ajoneuvovero on maksettu.

Autoilta ei peritä ajoneuvoveroa liikennekäytöstäpoiston aikana, jo maksettu vero hyvitetään seuraavan ajoneuvoveron maksun yhteydessä. Jokaisesta liikennekäyttöönotosta veloitetaan aina vähintään 10 euron suuruinen ajoneuvovero. Vaikutus vakuutusmaksuun voi vaihdella eri vakuutusyhtiöillä, tarkista tämä omalta vakuutusyhtiöltäsi.