Katsastus

Milloin auton katsastus pitää suorittaa?

Yksityiskäytössä olevan henkilöauton ensimmäinen määräaikaiskatsastus on suoritettava viimeistään 4 vuoden kuluttua käyttöönottopäivästä ja sen jälkeen 2 vuoden välein kunnes auto on 10 vuoden ikäinen ja sen jälkeen taas vuosittain.

Nykyään auton voi katsastaa vaikka päivittäin..Jos olet ostamassa autoa niin voit pyytää myyjää katsastamaan auton ennen kauppoja,Vanha 4 kuukauden ”katsastusikkuna” on poistunut,eli auton voi katsastaa milloin vain itse haluat.

 

 

Kuinka voin itse valmistautua katsastukseen?

Ajoneuvovero ja liikennevakuutusmaksu pitää olla suoritettu katsastukseen tultaessa. Lisäksi jos autolle on tehty päästömittaus enintään kolme kuukautta ennen katsastusta, niin kannattaa mittauksesta saatu todistus ottaa mukaan, jolloin säästät päästömittauksen hinnan katsastuksen yhteydessä.

Varsinaisen ajoneuvon vikojen tai puutteiden selvittäminen voi vaatia erilaisia välineitä ja osaamista ja tarkistuksia tehtäessä on aina muistettava turvallisuus. Kuitenkin esimerkiksi valojen toiminnan varmistaminen on helppo tehdä itse ja kokeilla lähteekö äänimerkistä asiaan kuuluva ääni. Renkaiden kunto on myös helppo tarkistaa, kulutuspintaa pitää olla vähintään lain vaatima minimimäärä, eikä nastarenkaissa nastojen määrä saa vaihdella renkaiden välillä yli 25%.

Katsastukseen tultaessa kannattaa autolla ajaa sen verran, että moottori lämpenee normaaliin käyntilämpötilaan ja käyttää jarruja sen verran, että niistä poistuu lämmetessään ylimääräinen kosteus ja pienet hapettumat, myös seisontajarrusta. Muista jarrujen käytössä oma ja muiden teillä liikkujien turvallisuus!

Kuka voi katsastuttaa ajoneuvon?

Lyhyesti vastaten, auton voi tuoda katsastukseen kuka tahansa. Eikä omistajan tai haltijan tarvitse edes olla mukana katsastuksessa. Katsastuksen suorittaa aina katsastusmies, eli koulutettu ammattilainen.

Entä jos ajoneuvosta löytyy katsastuksessa vikoja?

Katsastuksessa havaittu vika tai puute voi johtaa korjauskehotukseen, katsastuksen hylkäämiseen tai pahimmillaan käyttökieltoon. Hylätylle ajoneuvolle voidaan tehdä jälkitarkastus hylkäykseen johtaneen vian osalta yhden kuukauden kuluessa hylkäykseen johtaneesta katsastuksesta.