Ajoneuvon maahantuonti

Maahantuotavan ajoneuvon rekisteröintikatsastus

Maahan tuodulle autolle tai moottoripyörälle on ennen  rekisteröintiä Suomeen suoritettava joko rekisteröintikatsastus tai yksittäishyväksyntä, jossa tarkastetaan ajoneuvon tekniset tiedot, rakenne, varusteet, kunto ja vaatimusten täyttyminen sekä merkitään ajoneuvon tekniset tiedot Ajoneuvoliikenteen tietojärjestelmään (ATJ). EY-tyyppihyväksymättömälle, enintään 6 kuukautta käytössä olleelle, tehdään rekisteröintikatsastuksen sijaan yksittäishyväksyntä.

Rekisteröintikatsastus

Rekisteröintikatsastuksessa tarkastetaan ajoneuvon rakenteiden, varusteiden ja ominaisuuksien määräysten mukaisuus verrattuna ajoneuvon käyttöönoton ajankohtana Suomessa voimassa olleisiin määräyksiin. Yleensä tällöin tarvitaan erillinen todistus, josta ilmenee auton tai moottoripyörän uutena täyttämät direktiivien tai E-sääntöjen vaatimukset. Ajoneuvon rekisteröinnin edellytyksenä on autoveron maksaminen ja hyväksytty rekisteröintikatsastus.

Käytetyn auton ostaminen ulkomailta

Ulkomailta käytettyä autoa tai moottoripyörää ostettaessa tarkista aina ajoneuvon yksilöintitiedot ja varmista, että myyjällä on oikeus myydä ajoneuvo. Kirjallinen kauppa- tai luovutuskirja on aina syytä laatia. Ajoneuvon oikealla omistajalla on yleensä oikeus saada se takaisin ilman vastiketta, jos ostamasi ajoneuvo osoittautuukin varastetuksi. Lue lisätietoja ja ohjeita trafin sivuilta.